1 Start
2 Om Aten
3 Innan du reser
4 Resan
5 Atenguiden
6 Om oss
 » Hotell i Aten     » Restauranger i Aten     » Attraktioner i Aten     » Shopping i Aten     » Barer och klubbar i Aten    » Reseböcker till Aten
Genvägar:

- Startsida
- Snabbfakta om Aten
- Atens stadsdelar
- Kommunikationer
- Inför resan
- Snabbguide i grekiska
- Boka resa till Aten
- Reseguidens startsida
- Hotell i Aten
- Mat och dryck
- Sevärdheter
- Shopping
- Stränder
- Barer och klubbar
- Bröllop i Aten
- Reseböcker & rese-tidningar

- Om oss
- Tipsa en vän
- Länkar
- Sitemap

 

Om Aten

Aten är en kulturspäckad stad med många sevärdheter

Aten (eller Athen) är Greklands största stad tillika nationens huvudstad. Totalt bor det hela 4,2 miljoner invånare i Aten inkluderat förorterna, vilket motsvarar cirka 40% av Greklands sammanlagda befolkning. Själva stadsytan är 39 kvadratkilometer, hela storstadsregionen Aten omfattar dock hela 3 808 kvadratkilometer.

Grekland ligger i det tempererade klimatbältet på gränsen till subtropiskt. Klimatet är mycket behagligt största delen av året, men kan också innefatta en hel del variationer med både regn och sol. Den grekiska vintern är generellt sett betydligt mildare än den svenska, men snö kan förekomma. På sommaren är det varmare än i Sverige och dessutom färre regndagar.

Aten ligger i tidszonen UTC +2 och man behöver därför som svensk inte direkt oroa sig över någon stor tidsskillnad.

Historia

Aten har en mycket lång och intressant historia, där den kanske mest kända delen är Antiken. Aten var mycket tidigt en slags demokrati, där vuxna, fria män som bodde i staden fick bestämma. Det var också en stad som hade oerhört många slavar, vilket - bl.a. - tros ha lett till många filosofiska upptäckter, då de rikare invånare fick mer tid över. Utöver antiken, höll Aten de första moderna olympiska spelen år 1896. Området kring Aten har varit bebott oerhört lång tid, vilket tydligt syns i Atens stora utbud av olika historiska institutioner m.m.
» Läs mer om Atens historia på Wikipedia

Stadsdelar

Syntagma, som betyder Författningstorget, kan räknas som det moderna Atens centrala punkt. Invid torget finner man både parlamentet (ursprungligen Greklands kungliga slott) och Hotel Grand Bretgne, samt den okända soldatens grav. Runtikring dessa platser kan man även finna dyrare kaféer och restauranger, lyxigare kontor, banker, postkontor m.m.

Omonia är området kring en av Atens största trafikknutplatser, med allt ifrån tunnelbanestationer till busshållplatser. Detta område tycker många är rätt tråkigt, men fördelen är att man här kan hitta centralt belägna hotell till låga priser. En annan höjdare är Central Market, en stor saluhall för fisk, kött och grönsaker.

Atens centrum (mellan Syntagma och Omonia) är den ”rörigaste” delen av staden. Här finns massvis av trafik och dygnetruntöppna restauranger. Men det finns också ljuspunkter, såsom Atenska trilogin på Leof Elef Venizelou. Ermou är Atens livligaste shoppingområde.

Psyrri är ett nöjeskvarter i Aten, där såväl unga som lite äldre samlas på kvällarna för att umgås, festa och ha det trevligt.

Plaka är något man som turist definitivt inte får missa i Aten. Detta storslagna område byggdes redan på 1400-talet och är det vi idag kallar för ”Gamla Aten”. Här finns många fina (bilfria) gågator, byggnader och souvenirbutiker, som brukar uppskattas av oss turister. Anafiotika kallas en liten by nära området med små, gemytliga hus, med underbar utsikt. Definitivt värt ett besök!

Söker du mångkulturella miljöer, är Monastiraki något för dig. Här finns jättebasarer i turkisk stil blandat med europeiska höjdpunkter.

Exarhia heter studentkvarteret med en avslappnad och intellektuell ”feeling”.

Kolonaki är Atens lyxigaste stadsdel. Här finner man dyrt klädda överklassmänniskor och de dyraste affärerna och matställena. Här finns också t.ex. fina konstgallerier och anrika museum.

Kommunikationer

Kommunikationerna i Aten består, utöver taxi, främst av buss, pendeltåg, spårväg och tunnelbana. Den sistnämnda består av fyra linjer med sammanlagt 91 kilometer av spår, och byggdes förhållandevis sent. I samband med OS i Aten ville man minska den ibland förorenade luften genom att expandera linjenätet och antal stationer.

I Aten finns både trådbussar och vanliga bussar. Biljetter köper man i speciella bussbiljettkiosker eller i tidningsbutiker, dessa stämplas sedan i bussen.

Spårvagnen byggdes inför OS i augusti 2004. Den går från Syntagma till Faliro i Pireus och till Vouliagmeni på Atens Riviera.

Ett varningens finger bör resas för taxiresor i Aten. Chaufförerna är ökända för att försöka lura turister och köra till fel ställen. Vi rekommenderar dig som Atenturist att kräva att chauffören ska använda taxametern!

Atens flygplats heter Eleftherios Venizelos international airport och den ligger cirka 45 minuters bilväg från Atens stadskärna.

Flygbiljetter

» Hittar du här

Hotell

» Hittar du här

Valuta

» Hittar du här

Språk

» Hittar du här
 

Copyright © Snuffis Webbproduktion 2009 | Sitemap | Annonsera | Kontakta oss | Om cookies | Atenguiden.se - gratis resguide reseguide till Aten i Grekland
Läs om Akropolis, Panatenska Stadion, Plaka, Zeus tempel, Mitropolis, Hadrianusbågen, Vouliagmeni, Lykabettos, Olympen och mer i Atenguiden